Sint Bavo is onderdeel van de Scoba Groep
Sint Bavo
Nieuwsbrief - 08-01-2021

In deze nieuwsbrief:
- Algemeen
- Testen
- Thuisonderwijs
- Tafels en stoelen
Algemeen

De eerste week van het thuisonderwijs zit er weer op en ook de noodopvang is gestart.
We krijgen diverse signalen over de tijd na de eerste 2 weken van de maand januari. Deze lopen dusdanig uit elkaar dat wij afwachten wat er op 12 januari officieel naar buiten komt. Aanmeldingen voor eventuele noodopvang die wij voor 13 januari ontvangen, nemen wij niet in behandeling. We hebben onze handen vol om alles nu te regelen en vorm te geven en daarbij helpen “overbodige mailtjes” niet.
Bovendien horen we ook geluiden dat de regels voor noodopvang wellicht strenger zullen worden. Dus we kunnen ook nog geen uitspraak doen over eventuele aanvragen.

In het blokje hieronder staan er nog wat wijzigingen in het testbeleid van kinderen voor u op een rijtje, want vanaf 1 januari zijn de regels daarvoor aangepast en wij krijgen diverse berichten van kinderen die positief getest zijn. Voor de noodopvang is uiteraard de regel ook: zieke kinderen blijven thuis. We kunnen het niet hebben dat leerkrachten straks na de lockdown thuis moeten zitten omdat ze besmet zijn geraakt op school. 

Testen

Het beleid rondom testen van kinderen is aangepast. Graag geven wij een klein overzicht van de nieuwe regels.
Van de site van het ministerie haalden we de volgende informatie.

Wij zagen in december regelmatig kinderen die echt meer dan incidenteel of gebruikelijk moesten hoesten. Daar vragen wij als school echt aandacht voor, met het oog op het onderstaande.

Voor kinderen tot en met groep 8 die naar de kinderopvang of basisschool gaan, is het testbeleid vanaf 5 januari gelijkgetrokken met dat voor kinderen in het voortgezet onderwijs. De reden hiervoor is om beter zicht te krijgen op de verspreiding van SARS-CoV-2 en het voorkomen van de nieuwe zogenaamde Britse variant bij jonge kinderen. Ouders van kinderen t/m 12 jaar worden verzocht hun kinderen met klachten passend bij COVID-19 te laten testen om zodoende meer zicht te krijgen op de verspreiding van het virus. Kinderen die getest worden, blijven thuis totdat de uitslag bekend is. Testen van kinderen jonger dan 12 jaar wordt in ieder geval dringend geadviseerd als:

 • de klachten (niet alleen) bestaan uit verkoudheidsklachten (bijv. als er ook sprake is van hoesten, koorts en/of benauwdheid), of anderszins ernstig ziek is,
 • er een indicatie is in het kader van een bron- en contactonderzoek,
 • het kind deel uitmaakt van een uitbraakonderzoek 

Kinderen tot en met de basisschoolleeftijd mogen naar de kinderopvang, naar andere vormen van kinderopvang en naar de basisschool, met:

 • verkoudheidsklachten (zoals loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn);
 • als ze af en toe hoesten,
 • met astma of hooikoorts zonder koorts of benauwdheid

Maar verder blijven ze zoveel mogelijk thuis (bijvoorbeeld niet naar clubjes, niet sporten, niet op bezoek bij anderen).
Kinderen die getest worden, blijven thuis totdat de uitslag bekend is (zie ‘Testen’). Ook blijven zij thuis als het kind bij iemand in huis woont die naast milde klachten die passen bij COVID-19, ook koorts heeft en/of benauwd is. Dan geldt: iedereen in het huis blijft thuis totdat die persoon een negatieve testuitslag heeft. Uiteraard blijven zij ook thuis als het kind een huisgenoot is van iemand met een bevestigde SARS-CoV-2-infectie. Het kind blijft thuis gedurende de quarantaineperiode. Als het kind geen klachten ontwikkelt tijdens deze periode mag het kind daarna weer naar school.‚Äč

Wanneer kan een kind getest worden?

Alle kinderen van 0 jaar t/m groep 8 met klachten passend bij COVID-19 kunnen getest worden. Testen van kinderen jonger dan 12 jaar wordt in ieder geval dringend geadviseerd als:

 • het kind naast verkoudheidsklachten ook koorts heeft en/of benauwd is en/of (meer dan incidenteel) hoest – hierbij geldt: het kind laat zich testen en mag in principe bij een negatieve testuitslag weer naar school;
 • het kind ernstig ziek is – laat in die gevallen contact opnemen met de huisarts; die kan besluiten om het kind toch te laten testen;
 • het kind klachten heeft die passen bij COVID-19 EN een huisgenoot (categorie 1-contact) is van iemand die bevestigde COVID-19 heeft;
 • het kind klachten heeft die passen bij COVID-19 EN een contact (categorie 2 of 3) is van iemand die bevestigde COVID-19 heeft;
 • het  kind deel uitmaakt van een uitbraakonderzoek, op advies van de GGD.
Thuisonderwijs

Voor de thuisleerkrachten: over het algemeen doet u het prima!
Een enkele leerling gaat toch echt nog veel te laat aan de slag. Als de leerkracht dan contact opneemt, blijkt dat sommige kinderen heel lang in bed blijven liggen. Dit is echt een item voor ouders/verzorgers om op te pakken als dit bij u thuis speelt. De leerkrachten hebben expliciet de opdracht gekregen om niet meer tot laat in de avond contact te onderhouden met kinderen. Toch zien we dat sommige kinderen in de avond, soms zelfs na 21:00 uur, nog opgaven maken. Dan kunnen de leerkrachten uiteraard niet ingrijpen of contact zoeken als kinderen fouten maken.

Tafels en stoelen

Op dit moment worden de nieuwe tafels en stoelen de school ingedragen.
Dat wil zeggen dat mensen die een setje van het vorige meubilair hebben gekocht, deze vandaag op kunnen halen. De school is tot zeker 15:30 uur open. Graag contant en gepast betalen en in het gebouw een mondkapje dragen, zoals de regels voorschrijven. Dit ook met het oog op de andere gebruikers in het gebouw (kinderopvang en GGD bijvoorbeeld). Komt u met de auto? Deze mag, als er geen kinderen buiten spelen, het plein op rijden tot de schuifdeur. Dat maakt het net iets makkelijker voor u.

Sint Bavo
Breydelstraat 4
Postbus 41 4500 AA Oostburg

0117-452342
directie.stbavo@scoba.nl